default-logo
01
OKT
2015

Vindbaarheid van websites: De Fiets en het Potlood.

by :
comment : Off

Een website is een onderdeel van talloze andere websites in een enorm netwerk waarbij een aantal grote technologie bedrijven zoals Google, Microsoft, Apple en Facebook deze websites in enorme lijsten verzamelen. Die lijsten worden vervolgens weer door ons, de internetter, geraadpleegd over wat wij willen weten. Om in deze lijsten hoog te komen, dat noemt men ‘ranking’, is het speelveld nog al eens onderhevig aan grote veranderingen.

Echter, de kern blijft: houd de boodschap simpel en schrijf heldere en unieke teksten zodat u op het juiste lijstje terecht komt en daar blijft staan. De internetters, waaronder u zelf, moet het zo makkelijk mogelijk gemaakt worden om u te vinden.

Belangrijke vraag hierbij is: Wie moet uw teksten lezen? Met andere woorden, welke mensen horen er op uw website te komen? Goede vindbaarheid van websites wordt met de dag belangrijker vanwege het mobiele tijdperk. Het is de kunst u te onderscheiden, maar het ook weer niet te bont te maken…

de blauwe kinderfiets en het potloodDE FIETS

Iedere fietsenverkoper wil gevonden worden op de zoekterm/zin ‘damesfiets kopen’. Want er zijn tienduizenden mensen die een damesfiets willen kopen. Dat geldt ook voor ‘herenfiets kopen’, ‘kinderfiets kopen’ enzovoorts. Laat er nu één fietsenzaak zijn die alleen maar blauwe kinderfietsen verkoopt. Hij heeft een winkel met fietsen voor jongens, en dat is zijn enige taak, blauwe fietsen verkopen. Niet iedereen wil een blauwe kinderfiets, maar wie wél een blauwe kinderfiets zoekt, koopt hem meteen.

Ofwel, hoe scherper de wens, hoe eerder een kans. Want ook al is ‘blauwe kinderfiets’ nog steeds een grote uitdaging, het is door het woordje ‘blauwe’ ineens een stuk preciezer geworden.

puntenslijper-metaal-enkel-600x600HET POTLOOD

Vindbaarheid op internet is gebaseerd op eenvoud, maar is niet gemakkelijk. Het heeft een bepaalde overdenking nodig en vereist aandacht over de lange termijn. Zoekmachine optimalisatie is het uitkienen van welke mensen precies op uw website belanden en wat ze vervolgens doen om u te benaderen. Daarnaast is zoekmachine optimalisatie voor uw website belangrijk om meer mensen die iets bij u zoeken aan te trekken.

Het is de kunst om ook daadwerkelijk traffic ofwel verkeer te genereren. Dus zoals in het bovengenoemde voorbeeld van de blauwe kinderfiets, dat is een zoekterm die gerelateerd is aan een heus en echt object. Wanneer de zoekterm een ‘blauwe kinderfiets met roze zijwieltjes’ is, kunnen we er gerust op zijn dat deze niet ‘bestaan’ ofwel, dat is een té specifieke zoekterm. Niemand die dat zoekt. Dus we moeten het ook simpel houden. We kunnen dat vergelijken met een potlood wat we scherp slijpen. Een te scherp potlood schrijft wel heel precies, maar breekt snel af. Een potlood die wat botter is, schrijft wat minder precies maar breekt minder snel af.

Wilt u meer weten over het verbeteren van uw vindbaarheid, kijk hier voor meer informatie of bel meteen naar 0646612338. Het is ook mogelijk om het contactformulier op de website in te vullen.

Over de auteur.
Pim Piepers is eigenaar van Piepers Audiovisuele Communicatie.