default-logo
10
FEB
2017

Verdiengrafiek content marketing: waar te beginnen?

by :
comment : Off

Veel ondernemers vinden het moeilijk om te bepalen waar ze moeten beginnen als het gaat om hun online bestaan. Terwijl dit redelijk eenvoudig te beantwoorden is, want iedere vorm van reclame kan een startpunt zijn voor een online campagne. Als je een filmpje wil, dan moet die op internet. Als je een flyer laat drukken, dan gaat de digitale versie ook via Facebook de wereld in.

Iedere vorm van reclame uiting kan een beginpunt zijn voor online ondernemen.

Ik zag een artikel voorbij komen over de mogelijk verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, of deze verstandig of betuttelend is volgens Aegon. Mooi staaltje content marketing, uitstekend geschreven blog en het raakt waar veel zelfstandigen mee zitten: wat is een redelijk uurtarief, wat zijn mijn kosten en wanneer maak ik precies winst?

Ik zie een AOV als een stukje kosten die in je kostprijs moet zitten, en niet in je winst, maar alles wat je bespaart op de kosten (van bijvoorbeeld zo’n AOV) is wel jouw winst. Dat is ondernemen. 

Dit kom ik ook vaak tegen tijdens sales gesprekken. Mensen denken eerst in kosten. Natuurlijk, investeren doe je niet zo maar. Tijdens dit moment beroep ik mij vaak op dat een investering zich terug moet verdienen. Maar hoe dan?

Door dat ik steeds meer met sales van doen kreeg vanwege mijn torenhoge ambities, kwam ik er achter dat er een bepaalde gedachten gang telkens de revue passeerde wat een verzachtend effect had op het idee dat content maken geld kost. What’s in it for them?

Marketing zit traditioneel gezien al in de kostprijs verwerkt. Een blikje cola kost vijftig cent, en in die vijftig cent zitten ook de marketingkosten. Waarom zou dit niet voor het bijhouden van je website mogen gelden?

Ondernemers die met online content aan de gang willen denken vaak niet zo. Ze denken eerst dat online marketing voornamelijk geld kost, terwijl het simpelweg een vorm van reclame is, waar vaak al rijkelijk voor betaald wordt. Net als de papieren vormen van reclame in kranten, flyers en posters in verhouding minder bereik genereren ten opzichte van een relatief hoge prijs. Wil natuurlijk niet zeggen dat drukwerk zijn charme verloren heeft, integendeel, ik heb geloof ik nog nooit zoveel glossy’s in de supermarkt zien liggen als vandaag de dag.

Verdiengrafiek toegelicht

Het spreekt voor zich dat een onderneming kosten en baten heeft. We moeten als ondernemer zorgen dat we zo min mogelijk kosten maken en zo veel mogelijk baten. Anders verdienen we niets. 

Content, wat een video, een stukje tekst, een foto of een complete website kan zijn, zorgt er voor dat je op internet opvalt. Vaak moet er dan een beginpunt en een plan van aanpak worden opgesteld. Dat is de piek bij ‘investering startpunt content’. Eerst geld er in, dan geld er uit. 

Een tijdje is de aandacht van de onderneming gericht op het maken van content (bijvoorbeeld een nieuwe website) en kost dat geld en tijd, waardoor er een lichte daling te zien is in de baten. 

Het onderzoek zorgt voor een plan van aanpak en/of contentstrategie. Vervolgens wordt die strategie in praktijk gebracht. Hoe langer je werkt aan je content marketing, hoe dunner de kostenlaag voor je content marketing wordt. Want je schiet naarmate de tijd verstrijkt steeds scherper en je raakt steeds meer bedreven in het tevreden stellen van je klant via internet, want hoe specifieker je richt, hoe meer betrokken de klant gaat worden.

Uiteindelijk heb je steeds minder inzet nodig met steeds meer effect. De laag kosten wordt namelijk ook minder omdat andere processen door middel van social media en andere modernere middelen van communicatie steeds sneller worden. Als je meer met content marketing bezig gaat, wordt de rest van de organisatie ook beïnvloed en gaat steeds sneller werken.

Dit komt omdat je dan met je onderneming steeds beter wordt en steeds meer autoriteit op internet gaat krijgen. Dit heeft een direct effect op de offline wereld. Naar mate je autoriteit toe neemt, krijg je weer ruimte om nieuwe dingen te proberen. En zo gaat het verder.

De shotgun en de sniper rifle. Werken met grof geschut of raak schieten?

Deze metafoor gebruik ik vaak tijdens sales gesprekken en duidt op gericht investeren in reclame en marketing. Als we reclame maken, of een advertentie, dan willen we dat mensen klant bij ons worden.

De shotgun kan je zien als grove reclame -of marketing- waarbij simpelweg iedereen op de hoogte gebracht mag worden. De shotgun heeft een dichtbij zijnde, krachtige impact en raakt een breed gebied. Iedere hagelkogel heeft zijn eigen, kleine effect. Al die kleine effectjes samen maken een grote knal, waar iedereen door geraakt mag worden. Veel van de hagel gaat verloren en raakt niets.

De sniper rifle is superfijne, persoonsgerichte benadering. Deze raakt je aanstaande klanten weliswaar op afstand maar is specifieker gericht op zijn of haar klantwens. Het is scherp schieten op die ene persoon die jij met jouw bedrijf wil bedienen. Je zal wellicht een paar keer moeten schieten voor een bullseye, maar dan heb je ook wat. 

Dat is content marketing.

Even gechargeerd gezegd geeft men bijvoorbeeld €1000,- uit aan een advertentie in een krant die bij circa 40.000 huishoudens in de bus terecht komt. Gemakshalve gaan we er nu van uit dat per huishouden gemiddeld vier mensen binnen bereik van die advertentie zijn, niet ondenkbaar. En laten we uit gaan van een zeer positief scenario: twee mensen zien en lezen écht die advertentie. 

In dit scenario heb je dan 80.000 willekeurige mensen die jouw advertentie zien. Jong, oud, groot, klein, de bakker, oma, opa, de kleinkinderen, ome Harrie, de advocaat en de zwerver. 

Als we €1000,- investeren in contentmarketing via Facebook schetst er zich een heel ander scenario.

Voor €1000,- aan Facebook marketing begint het grove aantal mensen wat je advertentie kan gaan zien zonder enige specifieke omschrijving (iedereen op Facebook in jouw regio) bij 120,000 tot 300,000 mensen.

Personen, echte mensen. Geen huishoudens met ongeveer zoveel mensen maar echte mensen op Facebook.

Dan hoef je maar een paar eigenschappen te bepalen, zoals leeftijd, woonplaats, automerken, kledingmerken, hobby’s, sporten en andere interesses die voor jouw product of dienst belangrijk zijn. 

Op Facebook mag je dan door middel van sleutelwoorden je eigen publiek maken, die je telkens opnieuw kunt benaderen via Facebook. Hierin is natuurlijk wel wat creativiteit vereist. Je moet jezelf dwingen om in stereotypes te denken. Iemand die een Skoda rijdt (zoals ik) is gemiddeld gezien ook huisvader (ook ik), dus die wil waarschijnlijk wel meer weten over barbecueën (weer ik). Zo simpel kan het zijn.

Aan de hand van die grafiek leg ik uit dat een content plan, zoals andere diensten, in feite tot de vaste kostenposten behoren. Het is zelfs de belangrijkste. Je merkbeleving moet online beginnen. Je kan namelijk met behulp van de juiste content zo gericht te werk gaan, dat je merk, al je andere reclame en je huisstijl mee gaan in de online impact.

Veel voor weinig

Het allergrootste voordeel is dat je al voor een paar tientjes enorm bereik kunt genereren. Ik heb een keer voor €10 een filmpje op Facebook gepromoot en in een dag hadden 20.000 mensen het voorbij zien komen. Dit komt omdat een willekeurig social media kanaal makkelijk miljoenen gebruikers heeft. Ze weten tot in detail wie waar in geïnteresseerd is. Een experiment met een paar honderd euro kan al tot grootschalige effecten leiden. Het belangrijkste blijft dat je bereik met social media en met content marketing ongelooflijk groot is en dat je daar op een hele snelle en betaalbare wijze gebruik van kunt maken.

Calculeer je contentmarketing bij jouw eindprijs in en als je een content maker bent, wees je bewust van die waarde. Dit geldt net zoals bij een AOV: het moet niet uit jouw winst komen, maar moet tot de kosten behoren. Denk maar aan het blikje cola.

Wil je meer weten over hoe wij content maken bij Piepers Audiovisuele Communicatie? Lees dan hier meer over hoe wij samenwerken aan content. 

Bellen of WhatsAppen: 0646612238.

 

Over de auteur.
Pim Piepers is eigenaar van Piepers Audiovisuele Communicatie.