default-logo
16
DEC
2016

Glazen bollen zijn hip. Hier mijn trend forecast voor 2017.

by :
comment : Off

Ik ben geen futurist of trend forecaster van beroep, kreeg echter wel regelmatig achteraf gelijk…. 

Ik ga niet zeggen dat ik dit nu ieder jaar ga doen. Maar omdat 2016 natuurlijk een zeer bijzonder jaar is, vond ik het wel mooi om eens een poging te wagen. 

Mijn glazen bol oppoetsende zie ik voor 2017:

2020, 2020, 2020.

Veel mensen kijken naar dit jaartal, waarin beloftes wel of niet waar gemaakt zullen worden. Is dat voor je persoonlijke of je zakelijke leven? Dat zal moeten blijken!

Robots en geautomatiseerde huizen bereiken het grote publiek.

Waar er eerder een gevoel van ver-van-mijn-bed-show en stoffige nerds in gekke sci-fi laboratoriums heerste over dit onderwerp, wordt de robot en verdere automatisering meer normaal gevonden. Het wordt tastbaarder en de effecten van automatisering op de arbeidsplaats, wat we al op grote schaal zien, is niet langer een schot voor open boeg maar keiharde realiteit. Of het zogeheten tipping point al aan de orde is lijkt me te vroeg.

We zijn flexibeler dan ooit.

Ik ben een duizendpoot en kan veel te veel dingen goed. Dat is soms heel lastig te verkopen. Toch zie ik dat de gemiddelde Millennial ook steeds meer dingen kan en wil kunnen. We settelen al lang niet meer voor ‘dat ene kunstje’ of ‘dat droomhuis voor de rest van je leven’. Een brede set aan vaardigheden biedt ook ademruimte om even dat ene op pauze te zetten, kilometers te maken, en later weer verder te gaan aan het eerste. Dit komt ook omdat mobiliteit een steeds grotere rol speelt.

Verregaande mobiliteit.

Mobile only, ofwel ‘enkel mobiel’. Zoals we al eerder gezien hebben was het voorheen ‘mobiel eerst’. In Brazillië, het land met gemiddeld de jongste bevolking, krijgt een record aantal mensen die nog nooit een computer hebben aangeraakt nu wel massaal een smartphone in handen. Naast dat het Westen ook steeds meer enkel mobiel bezig is, maken de niet-Westerse landen het verschil. Op meerdere vlakken!

Creativiteit is koning.

Of de versie: ‘Concept is Koning.’ Ja, het is een dode term, ‘…is koning.’, maar de honger naar eigen ideeën en unieke nieuwe producten neer zet zich onverminderd voort: Je moet mee, maar dan moet je wel iets leuks verzonnen hebben. Kijk maar naar Hollywood, waar slechts twee megaproducties in 2017 origineel zijn en geen vervolg, afgeleide of reboot en die beiden over de Tweede Wereldoorlog gaan.

Er is geen digitale weg meer terug. -> Voor,- en nadelen van beiden.

Je wordt digitaal, of je doet niet meer mee, met name als business. We zijn nog nooit zo diep met elkaar verbonden geweest en we het is nog nooit zo makkelijk geweest om zulke grote hoeveelheden informatie van A naar B te krijgen. We zullen dus de voordelen steeds meer zien, maar ook de nadelen krijgen meer aandacht en bieden -veel belangrijker- kansen: veiligheid, privacy, gezondheid en andere thema’s in relatie tot de tech-wereld.

Iedereen een producent en een uitvinder.

Een jaar of tien geleden riep ik dat gewone mensen steeds meer hun eigen mediakanaal gingen worden. Bevrijd van de beperkte keuze van te televisie, konden we nu a la seconde zelf onze eigen media bekijken en maken! Nu wordt het idee van thuis je eigen dingen produceren – C2C: Customer to customer- en verkopen aan de verre buurman steeds meer realiteit door dat je met 3D printen alleen nog maar de grondstoffen nodig hebt om iets te kunnen maken, thuis. Dit geldt ook voor creatieve beroepen die leunen op digitale middelen.

Minder aandacht voor de buitenkant, meer voor de binnenkant.

Dit heb ik ook al ergens anders gelezen. We laten ons steeds minder beïnvloeden door druktemakerij die door politiek en main stream media in onze koppen geduwd wordt. We worden wijzer, rustiger en nemen meer tijd voor wat ons en onze directe kringen aan gaat dan wat er op de wereld voor ellende gebeurt. Gezien de smaak van mensen nu op straat is er ook een grote behoefte om meer aan onszelf te denken. We hebben nu even genoeg bijgedragen, we komen later wel weer terug, maar nu eerst tijd voor onszelf.

Meer kortstondige heftige gebeurtenissen en minder grootschalige slepende gebeurtenissen.

De zogenoemde ‘Arabische lente’ is bloederig tot een –voorlopig- einde gekomen ten koste van talloze onschuldige burgers in Syrië. Door deze ervaringen en doordat er de loep op lag willen we allemaal sneller actie. Bloed? Moet dan maar. Als het maar voorbij is. Aan de ene kant een gevaarlijke ontwikkeling, aan de andere kant misschien wel beter dan jarenlang heen en weer gedoe zonder resultaat.

Sterke toename in onafhankelijkheid –off the grid– qua levensbehoefte en energie, maar wel sterkere afhankelijkheid op internet.

We kunnen steeds meer vanuit onze centrale thuiscomputer en onze tuinen en huizen worden steeds meer een leefbare, zelfvoorzienende hub. Die hubs zijn wel gekoppeld aan dat andere ‘grid’, het internet en door de ontwikkeling als de block chain wordt die grid steeds meer van ons. Zie het als minikluisjes in een gigantische groot netwerk die elke een eigen schatkist -> gevuld met jouw persoonlijke data, geld en andere zaken van waarde die bewaakt wordt door je eigen fortje waarin je veilig thuis kunt zijn.

‘Thuis’ zal zich bevinden in een totaal gecontroleerde slimme stad in zelfstandig beheerde ‘hubs.’

Hoewel het echte uitrollen van een complete slimme stad lang niet voor alle bestaande steden eenvoudig zal zijn, zullen er steeds meer concepten komen die relatie hebben met het zo strak en zo precies mogelijk laten verlopen van geautomatiseerde processen in ons directe leefgebied. Het idee van de koelkast met ingebouwd boodschappenlijstje die automatisch naar de supermarkt wordt gestuurd bestaat al langer en dat neemt een vlucht door verdere ontwikkelingen van de slimme stad en het slimme huis. Groen en zo energie neutraal mogelijk uiteraard!

‘Glocal’ breekt door.

Glocal, een term die ‘global’ en ‘local’ ineen betekent doelt op het eerdere punt, we maken thuis iets en hebben het wereldwijde web om het te verkopen. Andersom is ook waar, via het wereldwijde web wordt het steeds makkelijker om dichtbij zijnde mensen te benaderen. Dat heet in de internetwereld ook wel ‘lokalisatie’. Glocalisatie zou een woord voor het 2017 kunnen worden.

Personal data en content handzaam bereikbaar.

Dit schreeuwt al jaren om een uitgekiende oplossing: wat gebeurt er nu eigenlijk echt met onze persoonlijke gegevens en onze content? We zijn er achter dat er bakken met geld verdiend worden aan ons internet gedrag. De grote technologie bedrijven willen niet af van hun cashcow. Toch zal er ergens een whizkid op komen die met een nieuwe uitvinding komt waarmee de gebruiker betaald wordt voor zijn data. Hoe? Een goede vraag. Dat mensen niet meer bekocht willen worden en moe zijn van banners en andere online reclame uitingen mag duidelijk zijn door de opkomst van massaal gebruik van AdBlockers.

Verdere onderbreking van alledaagse dingen.

‘Disruptie’, weer zo’n term waar het internet (glazen) bol van staat: Uberisatie is een begrip geworden. Er was eerst de taxi. Daar had je gecertificeerde chauffeurs voor. Toen was er internet en de smartphone en miljoenen auto’s die best een keer iemand van A naar B kunnen brengen. Taxi-oorlog 2.0 was een feit. Zo ook met AirBNB: men verhuurt eenvoudig de kamer op internet. Dat terwijl de huidige wetten, bedrijfseconomie en regels daar niet op ingericht zijn. Als de buurman ook taxi kan spelen, waarom zou ik dan nog een duur bedrijf inhuren? Niemand wil dat. Zo zullen er nog meer dingen ‘ge-Uberiseert‘ worden met alle gevolgen van dien.

Schreeuwende behoefte aan klare taal en eerlijkheid.

Na zogenaamd ‘fake news’ en ‘post-truth’ (beide genomineerd voor woord van het jaar 2016) en andere roeptoeterij zullen oprechte en eerlijke berichten meer terrein winnen. Omdat macht corrumpeert, gaat voorkeur uit naar persoonlijkere nieuwsgaring. Corporate en main stream media zullen bloedige oorlogen voeren onderling voor de aandacht van de kijkers en luisteraars, terwijl die voor het eerst in tijden weer meer naar elkaar gaat luisteren… 

Een meer zelf-opgeleide bevolking.

Basisschool leraren verdienen meer respect en zullen die krijgen. Ik denk dat een lerarenprotest –of twee- een kwestie van tijd is, zeker in Nederland. Andere kant is dat ouders nog veel meer hun stempel willen drukken op de ontwikkeling van hun kinderen. Zo wil ik mijn kinderen opvoeden voor wat er daadwerkelijk in het systeem speelt zoals abrupte veranderingen, jezelf goed voorbereiden op een keiharde wereld en hoe je daar mee om moet gaan maar ook de zogeheten soft skills, die ook op hoger niveau veel meer gaan betekenen. Ook vinden mensen thuis steeds meer de weg naar informatie waarover ze steeds meer zelf een mening vormen. Of dit het huidige leersysteem in Nederland ook echt zal veranderen…

De robot gaat zorgtaken overnemen.

Misschien is dit nog wat vroeg, ik fantaseer altijd zelf dat ik als ik heel oud mag worden door een robot in en uit mijn bed wordt getild. Een robot met een ver ontwikkelde AI die mij niet alleen op fysiek, maar ook op emotioneel niveau ondersteund. We zijn nu al met z’n allen verliefd op virtuele beestjes die via de smartphone worden geprojecteerd. Laat staan hoe dat is als je gedeeltelijk afhankelijk wordt van een zorgrobot. Dikke vrienden. In 2017 en de verdere jaren zullen in de zorg steeds meer geautomatiseerde en lastenverlichtende oplossingen toegepast gaan worden. 

Nano wordt groter door kleiner te worden.

De vroege combinaties van nanotechnologie en gezondheid zijn al in beeld. We zullen op microniveau veel baanbrekende ontwikkelingen zien, zo zijn er nu al accu’s van mobiele apparaten zo groot als een vingernagel in ontwikkeling en groeit de hoeveelheid informatie die verwerkt kan worden op microscopisch niveau iedere dag.

Verdere kloof tussen uitersten leidt tot heling in het neutrale midden.

We zullen zien dat er meer uiterst linkse en rechtse politieke macht zal zijn, waardoor het midden groeit. Veel mensen zullen hun heil gaan zoeken in neutraliteit, waarmee je dan wellicht iets minder betrokken lijkt voor anderen, echter omdat we ons zelf belangrijker vinden voorlopig, krijgen we daardoor ook een steeds dikkere huid. 

De tech-wereldburger van de 21e eeuw in het regenwoud.

Door de verdere ontwikkeling van techniek zullen we steeds meer leren over zaken die we nog niet zo eenvoudig op het wereldwijde web konden zien. Als het aan de grote technologie bedrijven in de VS ligt (bijv Facebook, Amazon en SpaceX) wordt draadloos internet straks gewoon naar beneden gestraald vanaf satellieten, overal ter wereld. Daardoor zullen we meer zien op internet over Mongolische Gers, verstopte stammen in Brazilië en hutjes in de jungle van centraal Afrika. Onze kinderen krijgen daarom meer dan ooit een kijkje in de tuin van de verre buurman.

Herrijzenis van de boer.

Ook ergens eerder vernomen. De voedingsindustrie ligt al jaren onder vuur en dit zal onverminderd verder gaan. Aan een wortel valt al lang niets meer te verdienen en mensen gaan steeds meer zelf voedsel kweken. Neemt niet weg dat er meer dan genoeg boeren zijn die ‘goed boeren’, echter zal het kaf van het koren gescheiden worden. De nieuwe boer zal daarom meer een kenniswerker worden en zullen daarom meer dan ooit van onschatbare waarde zijn. Dit geldt ook voor zijn aanverwante collega’s in het groen, natuur, waterstaat en anderen.

 

Over de auteur.
Pim Piepers is eigenaar van Piepers Audiovisuele Communicatie.