default-logo
25
JUN
2016

Het einde van de website. Het was fijn je gekend te hebben. Hypothese: De website is dood.

by :
comment : Off

Het einde van de website.

Lang leve het tijdperk dat jij een op maat gemaakt canvas was voor de mens op het wereldwijde web. Je werd gemaakt door het vriendelijke internetbureau op de hoek. Nu zal je het moeten opnemen tegen de grote vijf, bestaande uit Alphabet, Apple, Microsoft, Amazon en Facebook met canvas in kant-en-klaar verpakking. Dat ga je niet redden, want een op maat gemaakte website is straks grotendeels overbodig.

Hypothese?

De website is dood. Ten onder aan de virtuele data oorlog tussen de grootste technologiemachten. Zij hebben beschikking over een eindeloze database en miljarden petabytes aan informatie. Per seconde verdienen zij duizenden dollars, waarvan Apple de helft. Zij nemen het tegen elkaar op en tegen talloze onafhankelijke en kleinere partijen die vechten voor hun bestaan. Er speelt zich achter onze zakcomputer een technocratische cyberoorloog af. Deze kapitalistische cyberoorlog speelt zich af tussen gigantische tech-corporaties met bevolkingen groter dan het grootste land ter wereld. En wie zijn de sigaar? Niet de tech-reuzen, althans, nog niet.

Het einde van de website.Bandbreedte: Het internetverkeer van alle mensen op de wereld.

Het gevecht gaat over bandbreedte, waar stroomt deze van wie het meeste naar binnen? Aan die bandbreedte moet zoveel mogelijk geld worden verdiend. De aandeelhouders moeten tevreden blijven. Op die bandbreedte loopt het internetverkeer van alle mensen op de wereld. Bandbreedte hebben wij zelf gemaakt. Het is digitale ruimte en snelheid. Dat gebruiken wij om onze content (= inhoud, = data) op te slaan en te vervoeren. Zakelijk en privé. Om te beleven en te delen met elkaar. De hele wereld is toneel. Een toneel in je pocket via mobile video. Hierin staan anno 2016 mobiele video advertenties centraal.

Eén van de grootste spelers is Facebook, een semi-democratische megacorporatie, geleid door een bij tijd en wijlen oorlogszuchtige leider. Het bescheiden pannenkoekengezicht van Mark Zuckerberg verhuld een op macht belust, meesterlijk tech-genie, die zonder wikken of wegen zijn tegenstanders vernietigd of assimileert. Beetje Bill Gates maar dan anno 20XX.

Het einde van de website.Bij de lancering van Google Plus verklaarde hij ronduit de oorlog aan Google Plus door een lockdown op het hoofdkantoor te initiëren. De vijand onderneemt actie en acuut moeten alle troepen paraat staan. Het is smullen en speculeren geblazen over de duivelse show die Mark Zuckerberg daar neer zou zetten. Via Nu.nl (TMG Groep) wordt een vrij bruut beeld geschetst van generaal Zuckerberg die zijn onderdanen laat weten dat ‘Carthago moet worden vernietigd’. Hij laat op diverse manieren zien dat er met Facebook – of liever gezegd: met Mark Zuckerberg- niet te spotten valt.

Waar hij voor staat is af en toe best een heftig gegeven. Mark Zuckerberg wil de hele wereld zoveel mogelijk met elkaar verbinden. De hele wereld, en waar het kan wil hij gratis internet verspreiden. Wat hij onder gratis verstaat.

Zuckerberg heeft Facebook in beheer via zijn vorig jaar opgezette Chan Zuckerberg Initiative. Een handige papieren constructie waarin hij 99 procent van zijn aandelen opgeslagen heeft; waarde: $45 miljard. Deze overkoepelende organisatie beheert alle belangen van Facebook en de familie Zuckerberg-Chan. Hier vallen naar verwachting ook WhatsApp, Instagram, Oculus Rift en een grote lijst andere aangekochte bedrijven onder. Hij en zijn vrouw doen op papier weinig meer voor Facebook tenzij het een formaliteit betreft. Ze verschijnen waarschijnlijk wel gewoon op kantoor. Naar buiten toe communiceert men het als een liefdadigheidsinstelling.

Een mooie dekmantel voor globale totaalpolitiek.

Het einde van de website.

World Domination and Facebook by Maggie Thelen.

Zuckerberg initieert bijvoorbeeld internet.org, waarmee hij gratis-houdoe-en-bedankt de wereld van het internet wil voorzien. Daarom ontwikkelt hij nu dé online advertentie bouwer: Facebook Canvas.

Daaraan is Instant Articles vooraf gegaan. Een artikelmaker, waarbij ook het doel is om zoveel mogelijk content direct te kunnen gebruiken in plaats van via andere websites.

Facebook Canvas is een advertentiebouwmachine voor Jan met de pet ofwel iedereen met een Facebookaccount. Het is gericht op het ontwikkelen van mobiele media. Allemaal via Facebook waarbij onafhankelijke websites in één klap buitenspel gezet worden, omdat Facebook er op leunt dat het publiek niet anders wil. Dat zullen de andere groten volgen. Het gaat om korte vlagen impact door middel van visuele content. Waarin die content gegoten wordt, is niet meer zo relevant voor de eindgebruiker. Wel voor Facebook en kornuiten.

Facebook Canvas zal direct beginnen met een miljoenenpubliek. Als gebruiker zal je uitgenodigd/gedwongen worden om je ‘website’, ofwel een verkapte Facebookpagina, via Facebook de wereld in te sturen. Nu mag je je aanmelden voor een wachtlijst. Je eigen content gratis aan Facebook geven moet wel een privilege blijven natuurlijk.

We kunnen er rustig op rekenen dat dit een soort Facebook Next Gen gaat zijn. Facebook is al een allesomvattend commercieel content platform die alles beheerst in ruil voor jouw identiteit. Zuckerberg zal een multimedia imperium worden – voor zover hij dat niet al is- , van contentmaker tot zoekmachine tot videokanaal. Hem kennende zal het een technisch hoogstandje zijn met ongeëvenaarde snelheden. Want dat is één van de specialiteiten van Mark: Door middel van dataverkleining een optimale snelheid realiseren.

The Zuck zal met alle aankopen die hij heeft gedaan een compleet verbonden virtuele realiteit creëren. Google, Apple, Microsoft en andere bedrijven zijn ook al jaren bezig zulks te bewerkstelligen door een browseroorlog te voeren. Daarbij voert de toon: wij willen het middel waarmee mensen op internet surfen beheren.

Mark Zuckerberg niet. Hij wil het hele internet via Facebook beheersen, beheren en overmeesteren. In zijn visie is alles met elkaar verbonden en heeft hij dat allemaal in beheer.

Oorlog!

Het einde van de website.De strijd om de bandbreedte is voorlopig nog niet gestreden, gezien dat er in de techwereld zeer snel grote verschuivingen kunnen plaats vinden. Kleine spelers kunnen veel veranderen.

Facebook heeft vaak te doen met gerechtelijke zaken die wettelijk grensoverschrijdend zijn. Onlangs nog verloor het bedrijf belangrijk terrein waarbij het de armen van India niet mocht voorzien van ‘gratis’ internet. Ook Google, Samsung en Apple hebben hier veel mee te maken.

Voor generaal Zuckerberg is Facebook het internet, niet andersom. Hij wil het hele internet via Facebook controleren en behoort in een brede zin tot één van de machtigste en slimste mensen van de wereld. Mark Zuckerberg wil dat we alleen Facebook gaan gebruiken om te internetten. Hij wil alle content van de wereld controleren, onze content dus. En dat hoeft niet op talloze websites, maar gewoon via één grote website: Facebook.

Facebook zal echter blijven concurreren met Alphabet/Google, Tesla en Apple e.a. die (de andere) robotvingers in de pap hebben. Er zijn nog meer spelers op het veld die een stukje van de ruimte willen hebben, zoals  PageCloud, The Grid en Wix. De strijd om uw content een plaats te geven zal onverminderd door gaan. Die wij via die bandbreedte consumeren… Gelukkig zijn er nog meer initiatieven waarbij de blockchain en de Bitcoin meer in de hand van de eindgebruikers ligt. Ook daar zullen wij het samen moeten doen en de statische website an sich meer achter ons moeten laten.


Bekijk hier wat er door de tech reuzen wordt verdiend. Live.

MarkDe grote vijf, bestaande uit Alphabet, Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook hebben geen extern ontwikkelde websites nodig, ze hebben alleen content nodig om hun eindeloze ruimte mee te vullen. Google heeft Google Sites. Amazon heeft Publishing. Microsoft heeft Office 365 Sites en Apple is… gewoon Apple waarbij gebruikers sowieso voor de hoofdprijs hun eigen content kunnen publiceren. En Facebook heeft nu dus Canvas, maar Mark Zuckerberg heeft één groot voordeel: hij is Mark Zuckerberg. Een wonderkind. De tech-Mozart van de 21e eeuw.

Wat herrijst er uit de as?

Er zijn diverse opties denkbaar, de een zijn dood is de ander zijn brood. Naar verwachting wordt het begrip voor hoe deze techreuzen handelen steeds duidelijker voor de eindgebruiker. Men wordt steeds wijzer over het fenomeen data. Het publiek zal nog meer gaan bepalen en vliegen de new business modellen ons om de oren. Een goed voorbeeld van hoe men zich kan onderscheiden zonder afhankelijk te zijn van een website of een techreus, is een branding app. Nou ja, een deel onafhankelijk dan, want het merendeel van de apps wordt gedownload via de App Store en Google Play, tenzij je net even wat handiger bent als de gemiddelde gebruiker.

Een eigen op maat gemaakte app, die in bepaalde lijnen te vergelijken is met een site, kan je op afstand beheren en laten updaten. Zo’n app staat bij de eindgebruiker op zijn of haar telefoon. Dit heeft als grote voordeel dat de content van de app door mensen zelf te beheren is. Om een app te laten maken zal ook steeds goedkoper worden. Data is toch zo belangrijk geworden? Nu, met een eigen app vergaart men zijn eigen data. Dat is met een website ook wel zo, alleen is de relatie met de klant minder sterk als met een app, want een app download je pas als je er écht iets om geeft.

Ook zijn er vele nieuwe vormen van ketens en waardebepalende elementen in de techwereld zoals de Bitcoin en de Blockchain, zien we steeds meer initiatieven die voor disruptieve verandering zorgen en is het een kwestie van tijd dat de volgende Mark Zuckerberg of Elon Musk zich aan dient. Als we dit geheel ook nog eens in het algehele plaatje bekijken waarin de oude economie en de nieuwe economie elkaar treffen, dan kunnen we nog wel even!

Over de auteur.
Pim Piepers is eigenaar van Piepers Audiovisuele Communicatie.