default-logo
12
OKT
2015

FiNBOX niet meer nodig: Geroep aan de zijlijn.

by :
comment : Off

roepen-van-de-zijlijn_header

‘Kunt u de factuur digitaal naar mij zenden?’ Qua internetbankieren was ik een early adapter. Hoe ‘digitaler’, hoe beter. Mijn verbazing was daarom aanzienlijk toen ik vandaag vernam dat ING stopt met FiNBOX. De basis van FiNBOX is een apart postvak met daarin digitaal de rekeningen van bedrijven. Daarvoor moet je dan als klant en als bedrijf akkoord geven zodat je voortaan altijd alles digitaal kunt voldoen via die FiNBOX. Het zou bij mij passen om een voorvechter te zijn van FiNBOX. Toch ben ik dat niet…

FiNBOX niet meer nodig: Geroep aan de zijlijn.

Alles online.

Met de komst van Hotmail (één van de eerste online emaildiensten) was het voor mij meteen: exit Outlook. Nu was ik eindelijk niet meer afhankelijk van de locatie waar ik wilde e-mailen, ik hoefde dan enkel een internetverbinding te hebben. Ik heb nooit een printer gekocht (wel gekregen) omdat ik grotendeels alleen nog maar aan hard copy deed voor anderen. Er zal natuurlijk altijd bepaalde documentatie in papieren vorm blijven maar als het aan mij lag hadden we papier al lang afgeschaft als communicatie middel. Ook de cloud kon voor mij niet vroeg genoeg komen. De grote Internetgod bracht bij mij orde, waar het voor anderen juist andersom was.

 #FiNBOX faalt: Geroep van de zijlijn.Generation X of Y.

Als generatie X/Y (ik ben een grensgeval) ben ik gewend geraakt aan dat betalingen geautomatiseerd zijn. Door middel van digitale handtekeningen of door een wisselwerking van SMS of e-mail worden deze documenten geverifieerd. Het heeft bij mij (en voor mijn generatiegenoten en jonger) te maken met een aandachtsspanne. Ik vind post te lang duren. Mailen is logischerwijs sneller. Ik ‘heb geen tijd’ om enveloppen handmatig open te maken (stel je voor) en wil gewoon kunnen dubbelklikken, even snel doorlezen, opslaan, betalen, of doorzenden, net wat nodig is.

 

Papier is uit, of toch niet?

We zien dat door de jaren heen dat de tendens van ‘anti-printen’ of ‘denk eens na over het printen van…’ vanwege duurzaamheidsredenen of besparingen steeds meer terrein wint. Niet printen is niet 1-2-3 beter voor het milieu want die grote loodsen met alleen maar servers en harde schijven vreten ook hard aan datzelfde milieu… Het scheelt alleen wel een hele stapel papier waardoor we de waarde van datzelfde papiertje of kaartje weer hoger inschatten.

Keerzijde is dat mailmanagement een heus woord is geworden en dat we te veel informatie krijgen om het te verwerken. Een kaartje van online wenskaartenverkopers is enorm populair omdat juist door een bepaalde vorm van ‘over-digitalisering’ we meer waarde zijn gaan hechten aan een heus kaartje.

 

Het einde van FiNBOX?

Als een vader langs het voetbalveld van zijn kind roep ik nu langs de zijlijn een aantal aannames waarom ik denk dat FiNBOX voorbij is. Ik kan mij vergissen. Maar:

 • #FiNBOX faalt: Geroep van de zijlijn.

  We internetbankieren om snel te betalen, niet om de diepte in te gaan.
  Ik ben altijd heel snel klaar met internetbankieren, want betalen is vervelend. Ook wil ik mijn saldo checken, maar dan kijk ik veel liever naar de groene cijfers en niet naar hoe die eventueel lager uit vallen. Een illusie die het minder interessant maakt om te gaan FiNBOX’en. Door diezelfde snelheid ga je niet uitgebreid de facturen zitten bestuderen, het is betalen en klaar.

 • Een bank is voor de klant alleen opslag en doorgeefluik, geen waakhond over hun betaalgedrag.
  U kent die ene aflevering van Tegenlicht wellicht, ‘De biecht van de bankier’, waarin Rainer Voss onder andere vertelt over hoe hij het bankiersvak in ging. ‘…toen was je als bankier een klasse, die over delicate zaken ging, als een soort veilige haven waar men zijn geld kon opslaan. Geen snelle handel.’ Waarom zou een bank zich bezig moeten houden met mijn openstaande rekeningen? Niet hun rol, hoewel ze die niet letterlijk nemen, voelt het wel zo.
 • Bedrijven regelen het zelf met hun klanten.
  Bijna ieder bedrijf (Ziggo, Vodafone, Essent) waar ik diensten af neem hebben hun facturatie gedigitaliseerd. Dat is gericht op de klantenbeleving van het bedrijf zelf. Als klant wil je graag op je wenken bediend worden. Deze unieke klantrelatie per bedrijf motiveert mij veel meer om hen te betalen dan een apart postvak met alleen maar rekeningen. Betalen wordt vaak gezien als het oplossen van het probleem: ‘openstaande rekening’…
 • We hebben geen FiNBOX nodig vanwege iDeal.
  Helemaal niet nodig is wellicht wat zwaar, het geval is echter wel dat door iDeal online betalen veel makkelijker is geworden. Dan ga ik niet meer kijken in FiNBOX, omdat iDeal mij de mogelijkheid geeft om direct te betalen, zonder dat ik mijn rekening zie. Waarom zou ik dan nog apart gaan internetbankieren? Dat gebeurt niet snel.

Wilt u meer weten over hoe u met uw organisatie meer uit het internet haalt? Bezoek onze pagina over web content voor bedrijven of neem contact op via [email protected] of 0646612238.