default-logo
13
JAN
2015

10 wegen naar geluk (als ondernemer)

by :
comment : Off

gelukOk, het is een heftige tijd voor veel mensen, zeker voor de voorvechters van het vrije woord en mensen die zich bezig houden in het creatieve veld. De messen zijn geslepen en de discussie is scherper dan ooit. De dubbelzinnigheid loopt zo’n beetje de spuigaten uit. Aan de ene kant tanken we nu spotgoedkoop, aan de andere kant is dat een teken aan de wand. We leven in het snelste technologische tijdperk ooit maar dit kan ook onze ondergang betekenen.

Dus ik dacht bij mijzelf dat het nu wel heel erg belangrijk is om ‘gewoon normaal’ te blijven doen en blij te zijn met ‘wat ik heb’. Wat is dat dan? Waar word je -als ondernemer- gelukkig van? Natuurlijk heeft dit een holistische en spirituele lading. In gewoon Nederlands: het is een gevoel, 10 wegen naar geluk…

  1. Ontwikkeling.

Mijn zoon is bijna 3 maanden. Zijn ontwikkeling doet mij zeer veel deugd. Ik fantaseer over dat als hij oud en wijs genoeg is, hij misschien wel mijn zaak gaat over nemen. Of iets in die trend gaat doen. Wat zal hem prikkelen, wat is wat zijn generatie interessant en leuk gaat vinden? Mijn vader noemt zichzelf wel eens een Neanderthaler als hij mij ziet computeren. Waarin wordt mijn zoon vliegensvlug en ben ik de Neanderthaler? Wat zal hem bewegen? Robots? Natuurlijk, mijn eigen ontwikkeling als ondernemer is het leukste. Wat schrijf ik nu en wat schreef ik eerder? Wat voor (lelijk) spul dacht ik dat 8 jaar geleden vet was? Lachen. Vind ik mooi om te zien.

  1. Erkenning.

Diep van binnen willen mensen ondanks de subtle art of not giving a fuck toch graag gewaardeerd worden. Laat ik het anders stellen. Als Jan met Pet van om de hoek jouw een toffe peer vindt, dan is dat leuk. Toch? Maar als Richard Branson of Lillian Bettencourt überhaupt van je bestaan af weten, vind je jezelf -en ben je- bijster interessant.

  1. Wat je hebt.

Wat heb je? Een meters diepe studieschuld? Een huis met 30k onder water? Een fiets met twee lekke banden? Lastig om blij mee te zijn. Het altruïstische en boeddhistische ‘blij zijn met wat je hebt’ is een heuse levensmissie. Count your blessings. Wel één van de belangrijkste trucjes om te leren tevreden te zijn. Er is altijd wel iets om je druk om te maken. Wie wil er nou ongelukkig zijn met wat men niet heeft? Het is veel beter om blij te zijn met wat je wel hebt. Heus.

  1. Weten wat voor jou succes is.

Ofwel, wat voor doel heb je? Mijn moeder zei vaak als ik weer eens een onrealistisch doel had gesteld: ‘Ik wil zovéél.’ Wat denk je dat er écht nodig is om jou blij te maken? Dat kan geld zijn, maar het is toch veel leuker om ‘geld’ om te zetten in ‘vakantie naar Bali’? Dan concretiseer je wat voor jou een (haalbaar) doel is, waar je blij van wordt. Is het uitgeven van je eerste, zelf geschreven boek wat succes is voor je? Is het baren van 12 kinderen waar je geluk vanaf hangt? Dat kan je niet altijd helemaal van te voren bepalen maar je kan beginnen met een breakdown. Of je leest de Kunst van het Kaizen.

  1. Je niet te veel af laten leiden.

De waan van de dag vraagt veel van je en je zal meer dan eens denken: ‘Waar ben ik eigenlijk mee bezig?’ Ze zeggen wel eens tegen mij dat focus een sleutel tot succes is. Zal vast, ware het niet dat je je dan ook kan blind staren op iets wat al lang onhaalbaar blijkt. Ik maak het simpel voor mijzelf. Ik ben nu een artikel aan het schrijven en ik maak het af. Ja, ik kan tussentijds gaan Facebooken of mijn email checken. En dan is het in eens tijd om te gaan eten. Voor je het weet ben ik weer afgeleid door een schitterende conversatie en ga ik vanuit daar verder Googelen en dan is het ineens tijd om naar huis te gaan. Moet ik alsnog dit document opslaan en er maar net aan denken dat ik het ooit (dus nooit) af ga schrijven. En het afronden van dingen brengt geluk:

  1. Dingen af maken.

Nee, niet je konijn, die mag je rustig laten leven. Vroegâh, toen de koningskettingen nog van hout waren, begon ik overal te gelijk aan en maakte ik nooit wat af. Ik bedacht hele luchtkastelen en halverwege het opblazen van het kasteel was ik buiten adem en ging ik vervolgens na een rustpauze weer aan een ander luchtkasteel beginnen. Om vervolgens 10 half opgeblazen luchtkastelen –waar ik vaak al vergeten was wat ik ook al weer van plan was- de prullenbak in te gooien. Nee, het compleet maken van dingen, of ik die nu leuk vind of niet, geven voldoening. Aan het eind van de dag besef dat je echt iets hebt gedaan en dan voel je je beter. Vergelijk het met luie zondagen. Als je de hele dag niets hebt gedaan is dat toch niet helemaal tevredenstellend. Liever ga je tussentijds een eind fietsen of wandelen, dan heb je toch wat gedaan.

  1. Laat je soms juist wel af leiden.

Weer mijn zoontje. Hij kan soms huilen als een dolle en dan ineens afgeleid zijn door een aapje. Dan gaat hij weer mopperen en dan is hij in de war omdat hij eigenlijk zich niet lekker voelt maar wel heel erg geïnteresseerd is in een aapje. Ik merk het zelf ook. Ik ga piekeren, twijfelen, nadenken, overwegen en herzien wanneer ik in ‘ijsbeermodus’ beland. De truc is om dan afleiding te zoeken, in de stomste dingen.

  1. Zoek contact.

Soms kan het een heerlijk gevoel zijn om gewoon je ongenoegens van je af te gooien en iemand die je goed kent te vragen of hij/zij/het even een luisterend oor wil bieden. De misschien wel onverstaanbare brij van frustratie is dan lekker van je af en wie weet kan die persoon e.e.a. wel voor je relativeren waardoor je weer gaat zien hoe goed je ook al weer was. 😀

  1. Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.

Muziek heelt. Ga een rondje rijden, zet je favoriete plaat op en zing lekker mee. Ook flink bewegen helpt. Helpt dit ook allemaal niet? Dan kan je ook lekker in je kussen schreeuwen of een handdoek uit wringen. Helpt dit allemaal nog steeds niet?

  1. Luister naar Peter Blanker.